måndag 3 maj 2010

Förberedelser

Humlörerna har haft annat för sig än att dricka öl ett tag men det blir nog jämnvikt i öldrickandet eftersom vi var på SM i hembryggt öl och provade mängder med fantastiska öl.

Men snart är det dags att prova lite öl igen och det är även dags för det första kapitlet i glasexperimentet snart. Det sägs ju att glaset är av stor betydelse för drycken. När det kommer till utseende och känsla är det ju ganska självklart men när det kommer till doft och smak är det inte lika självklart. Inte för oss i alla fall. Hur stor inverkan har glaset på smak och doft egentligen? Det ska vi prova.

Det vi har tänkt göra då är att vi först provar ett öl ur ett referensglas (troligtvis kupa), sedan provar vi samma öl ur en rad andra glas och jämför mot referensglaset. Självklart så halvfyller vi bara glasen efter som vi är ansvarsfulla öldrickare, plus att vi vill kunna snurra runt ölet i glaset. Vi har också tänkt att vi ska göra samma test med tre olika öl. Ett öl med betoning på humle, ett med betoning på malt och så förstås ett med betoning på jäst. Skriv gärna en kommentar om ni tycker att vi glömt något.

Tyvärr saknar humlörernas glasförråd pilsnerflöjt och kalk men istället finns det vinglas och jättestora vinglas. Dessutom finns det tre varianter av veteölsglas, amerikanskt pintglas och nonic, så förstås några varianter av tumbler. Nu ska det bara sållas bland alla glas och få ihop tid till en humlörkväll så bär det av mot ny kunskap om glas.

HÄR är även en länk till ofiltrerat.ses "glasvecka" mycket intressant läsning.

Här är även en bild på humle som vägs upp till torrhumling så att vi kommer ha ett välhumlat öl till första experimentet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar